Tart-Tatain

Olej kokosowy

Piaszczysta plaża, lazurowe morze, delikatny powiew świeżej bryzy. A w samym centrum ona – wysoka, smukła, o rozłożystych, podłużnych liściach. Palma kokosowa. W sanskrycie (starożytnym języku Indii) palma kokosowa nosi nazwę kalpa vriksha – „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”, po malajsku pokok seribu guna, czyli „drzewo o tysiącu zastosowań. Natomiast sama nazwa kokos od hiszpańskiego słowa coco, znaczy „duch” lub „widmo”. Określenia te idealnie opisują właściwości owocu, jakim jest kokos oraz produktów, które z niego otrzymujemy. Bowiem wykorzystujemy go w całości – od skorupki po pyszne, aromatyczne wnętrze.

Według niektórych źródeł kokos po raz pierwszy pojawił się na Filipinach i dopiero z tego rejonu był importowany do pozostałych zakątków świata. Faktem jest, że to niezwykle wytrzymały owoc, który mógłby być niesiony przez wody mórz i oceanów tysiącami kilometrów i nadal nadawałby się do posadzenia. Skorupa kokosa to źródło węgla drzewnego. Wykorzystuje się je również do polerowania podłóg. Jego korzenie stosuje się w procesie wyrabiania farb oraz środków do higieny jamy ustnej, a liście do budowy koszy i dachów. Drewno z palmy kokosowej natomiast to naturalny budulec do stawiania domów. To, co najważniejsze dla Naszej Tart’ tatin Food Boutique to oczywiście wykorzystanie kokosa w kuchni. A zwłaszcza jego oleistej odmiany – oleju kokosowego.

Olej kokosowy, inaczej zwany masłem bądź tłuszczem kokosowym wydobywa się z miąższu orzecha kokosowego (tzw. kopry). Pierwsze miejsce w jego składzie zajmuje kwas laurynowy, odpowiedzialny za wzmacnianie Naszego organizmu. Poza nim w orzechu drzewa palmowego znajdziemy nasycone kwasy tłuszczowe, tj. kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kaprylowy, kaprynowy, stearynowy, kapronowy oraz kwasy nienasycone: oleinowy, linolowy oraz linolenowy. Wszystkie te substancje wspomagają sprawne funkcjonowanie Naszego organizmu, czego żywym dowodem są społeczności rdzenne Pacyfiku, u których zachorowalność na schorzenia cywilizacyjne jest zdecydowanie mniejsza niż np. w krajach europejskich czy USA.

Niewątpliwie pozytywną cechą jest wysoka temperatura dymienia oleju kokosowego, dzięki czemu nie wydziela on substancji rakotwórczych. Z chęcią używamy go do smażenia, pieczenia, ale także jako dodatek do potraw, zapewniający im charakterystyczny kokosowy aromat. Bierzemy jednak pod uwagę, że tylko olej nierafinowany, a więc tłoczony na zimno posiada tą niezwykle magiczną woń. Olej kokosowy nadaje się także do smarowania pieczywa, więc z korzyścią dla Naszego zdrowia zastąpi masło czy margarynę.

Główną zaletą oleju kokosowego korzystnie na Nas wpływającą jest wzmacnianie odporności. Posiada on bowiem działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, a nawet przeciwgrzybicze. Jednak w przeciwieństwie do niebezpiecznych antybiotyków nie niszczy on flory bakteryjnej jelit. Masło kokosowe ze względu na zawartość kwasów, posiadających umiejętność zwalczania grzybów, stosowane bywa pomocniczo przy leczeniu wysypek, egzem oraz wyprysków. Wykazuje także działanie łagodzące w przypadku poparzeń. Oprócz tego olej kokosowy reguluje wydzielanie cukru we krwi, w związku z czym jest przyjazdy dla diabetyków.

Przy stosowaniu oleju kokosowego powinniśmy pamiętać o jednym. Jest on także źródłem tłuszczy nasyconych, które obwinia się za podwyższanie poziomu cholesterolu we krwi, pojawienia się problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz dolegliwości układu pokarmowego. Dlatego nie bójmy się oleju kokosowego, ale stosujmy go z umiarem.

Najważniejsze to zwrócić uwagę na to, czy olej, po który sięgamy jest na pewno tłoczony na zimno. Olej rafinowany bowiem może być tworzony z udziałem chemicznych rozpuszczalników. Owszem jego termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża, jednak traci on tym samym swój piękny, charakterystyczny zapach, białą barwę oraz wyrazisty smak.

Nie bez przyczyny olej kokosowy był i w dalszym ciągu jest uważany przez rdzennych mieszkańców wysp Pacyfiku za cudowne lekarstwo na wszelkiego rodzaju choroby. Bez wątpienia posiada on szereg korzystnych właściwości. Olej kokosowy to źródło energii, życia oraz wspaniałego smaku Naszych potraw.