Tart-Tatain

Oliwa z oliwek

Gaje oliwne obfitują w piękne, zielone i niezwykle pachnące drzewa, wydające równie okazałe owoce. Te wiecznie zielone rośliny występują w rejonie basenu Morza Śródziemnego oraz w mniejszej ilości na Wyspach Kanaryjskich oraz w Azji. Znane są człowiekowi od prawie pięciu tysięcy lat. Wykorzystuje się zarówno całe, świeże owoce, jak i wydobywa się z nich pyszny olej oraz znaną również w Naszym rejonie – oliwę z oliwek.

Drzewo oliwne nie występuje w stanie dzikim. Można je spotkać jedynie na polach uprawnych. Mimo, że nie jest zbyt wysokie, a czasem przypomina wyglądem bardziej krzew aniżeli drzewo, niektórzy sadzą je w celach dekoracyjnych. Nie wątpliwie przyciąga ono uwagę swoją urodą – gęste, wzniesione ku górze korony stanowi niesamowitą ozdobę krajobrazu. Co ciekawe może żyć one nawet kilkaset lat! Tak to prawda. Dlatego też uważa się je za drzewo długowieczne. W Naszym klimacie nie miałoby one jednak możliwości przetrwania, a to ze względu na jego niską odporność przed mrozami. W związku z tym uprawia się je przede wszystkim w doniczkach. Kwiaty drzewka oliwnego mają żółto-białą barwę oraz kształt wiechy. Owoce natomiast, czyli to, co najistotniejsze dla Naszych kubków smakowych, są drobne i jajowate. W miarę dojrzewania przybierają różną barwę – od szarawej, przez różnorodne odcienie zieleni aż po czerń. Dojrzewają one późną jesienią. To wtedy możemy cieszyć się smakiem owoców oraz tłoczonej z nich oliwy.

Ten niesamowity, oleisty płyn nadaje się do wielu potraw – zwłaszcza sałatek oraz surówek. Jest pyszna zarówno na surowo, jak i w sosach. Pamiętajmy jednak, że tylko oliwa tłoczona na zimno posiada cenne wartości odżywcze. Do pieczenia i smażenia najlepsza jest natomiast oliwa z pierwszego tłoczenia (oliwa extra vergin), którą cechuje wysoka temperatura dymienia, niwelująca negatywne skutki obróbki termicznej. Jest ona idealnym składnikiem w przygotowywaniu potraw mięsnych, rybnych oraz warzywnych. Włosi ubóstwiają nasączone nią pieczywo.

Oliwa z oliwek jest źródłem witaminy E, opóźniającą proces starzenia się organizmu. To dzięki niej zachowujemy zdrowszy i młodszy wygląd na dłużej. Dodatkowo wzmacnia ona Naszą odporność, zmniejszając ryzyko zapadania na różnego rodzaju infekcje bakteryjne oraz wirusowe. Ale to nie tylko źródło witaminy E. Zawiera również witaminę A, która korzystnie wpływa na skórę i wzrok. Poza tym obecne w niej przeciwutleniacze oraz polifenole zapobiegają rozwojowi nowotworów. Mimo, że jest wysokokaloryczna to wspomaga sprawne działanie metabolizmu, dbając o Naszą sylwetkę. Dlatego nawet osoba troszcząca się o swoją masę ciała, nie powinna rezygnować ze stosowania oliwy z oliwek w swojej kuchni. Jej regularne spożywanie sprzyja również utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Zawarte w niej kwasy nienasycone chronią Nas przed rozwojem miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Jest polecana w leczeniu astmy oraz alergii. Witamina D, która również znajduje się w oliwie wzmacnia zęby, kości, zapobiegając zachorowaniu w przyszłości na osteoporozę. Jej działanie dobroczynne widoczne jest również w Naszym układzie trawiennym. Spożywanie tego oliwnego płynu, pomaga uchronić się od wzdęć oraz zaparć.

W ciągu długiego czasu obecności oliwy na Naszych stołach, pojawiało się wiele teorii na temat jej wykorzystania w kuchni. Byli i tacy, którzy przekonywali, że nie nadaje się ona do smażenia, gdyż jej podgrzewanie powoduje wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów trans. Jednak i ta teza została obalona. Bowiem oliwa z pierwszego tłoczenia ma jedną z najwyższych temperatur dymienia. Pamiętajmy, aby zachować jej odpowiednie właściwości, trzymajmy ją w ciemnej butelce, nie pozwalając na jej kontakt ze światłem. Oliwa z oliwek jest niewątpliwie złotym środkiem w przygotowywaniu różnego rodzaju dań. A dowodem powinni stać się sami mieszkańcy terenów śródziemnomorskich, którzy przecież słyną ze zdrowia i długowieczności. Może więc weźmiemy z nich przykład?