Tart-Tatain

Dlaczego laktoza nam nie służy?

Praktycznie wszyscy lubimy mleko i produkty mleczne. Większość z Nas spożywa nabiał wytwarzany na bazie mleka krowiego. Owszem. Mleko jest smaczne, zdrowe i bez wątpienia przydatne w kuchni. Zawiera jednak jeden, znaczący składnik – laktozę. Czym ona jest? W jakich produktach występuje i dlaczego powinniśmy jej unikać? Postaramy się rozwiać wszystkie Wasze wątpliwości.

Laktoza to cukier mleczny – a ściślej dwucukier, występujący w tradycyjnych produktach mlecznych. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego gdyby nie fakt, że aby została ona dobrze przyswojona, musi zostać rozłożona do cukrów prostych. Niestety większość z Nas w wieku dorosłym jest całkowicie pozbawiona lub cierpi na niedobór laktazy – enzymu trawiennego odpowiedzialnego za rozkładanie laktozy. Jedni z Nas już urodzili się z tym niedomaganiem, a drudzy nabyli go w toku naturalnej ewolucji. Ciekawym jest, że jest to „schorzenie” dziedziczne, a więc przekazywane genetycznie. Innym powodem niedoboru laktazy mogą być różnego rodzaju choroby, tj. choroba Leśniewskiego-Crohna (rozległego stanu zapalnego układu pokarmowego), choroba Whipple’a (choroba jelit), alergia pokarmowa, martwicze zapalenie jelit, zespół krótkiego jelita, przewlekłe infekcje żołądkowo-jelitowe, choroby pasożytnicze układu pokarmowego, celiakia (nietolerancja glutenu), a nawet mukowiscydoza. Wszystkie te schorzenia doprowadzają do uszkodzeń kosmka i nabłonka jelita, które są odpowiedzialne za produkcję laktazy. Do ich wyniszczenia może dojść również w wyniku nadmiernego stosowania antybiotyków oraz niektórych leków. Największą aktywnością laktazy odznaczamy się w okresie noworodkowym oraz niemowlęcym, kiedy jesteśmy karmieni mlekiem matki. Po tym czasie zdolność trawienia cukru mlecznego zanika.

Objawy nietolerancji laktozy ukazują się zwłaszcza po stronie układu pokarmowego – biegunki, wzdęcia, zaparcia to skutki, z którymi zmagamy się po zjedzeniu produktu z jej zawartością. Poza tym często występują bóle brzucha, nadmierne wytwarzanie gazów, głośne „przelewanie” w jelitach, bolesne kolki, a nawet nudności czy wymioty.

W jakich produktach odnajdziemy laktozę?

Przede wszystkim w mleku krowim, kozim, owczym oraz produktach wyrabianych na ich bazie. Laktoza to także ukryty składnik wielu gotowych – w tym garmażeryjnych – dań, np. pierogów, naleśników, zup i sosów. Znajdziemy ją w pieczywie, m. in. w bułkach maślanych czy pieczywie tostowym, w margarynie, a nawet w mięsach, zwłaszcza kiełbasach, parówkach i pasztetach. Osoby z nietolerancją laktazy powinny unikać słodyczy, a w szczególności mlecznych czekolad, lodów, kremów, budyniów oraz toffi. Niektóre lekarstwa, tj. syropy na kaszel, substancje powlekające tabletki oraz niektóre sztuczne słodziki również są źródłem cukru mlecznego.

Po jakie produkty możemy sięgać bez obaw?

Najistotniejsze to zdawać sobie sprawę, że osoby z wrodzoną nietolerancją laktozy powinny całkowicie zrezygnować z produktów ją zawierających. Nie wystarczy ich ograniczenie, bowiem może to doprowadzić do o wiele bardziej niebezpiecznych w skutkach problemów zdrowotnych, a nawet zagrożenia życia. Pozostali powinni skłonić się ku zastępnikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego oraz zrezygnować ze wszelkiego rodzaju gotowych, chemicznie sztucznych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po produkty mleczne poddane procesowi fermentacji, tj. maślanka, kefir, śmietana, jogurt czy ser pleśniowy. W sklepach zakupimy również przetwory o obniżonej zawartości laktozy. Najlepszym pomysłem jest jednak spożywanie produktów roślinnych. Kucharze Tart’ tatin Food Boutique oferują swoim klientom dania pozbawione laktozy, bo oparte na mlekach pochodzenia roślinnego, bogatego w wiele wartościowych substancji odżywczych, minerałów oraz witamin.

Pamiętajmy, że nie zawsze musimy całkowicie wykluczać ze swojej diety produkty, które lubimy, i które Nam smakują, a których nie powinniśmy spożywać. Warto jednak poświęcić chwilę czasu na obserwację swojego organizmu. Bowiem tylko on pokaże Nam, czego nie toleruje, a czego potrzebuje. Nasza restauracja wspiera prawidłowe, a przede wszystkim odpowiedzialne żywienie – świeże, pozbawione substancji, które mogą źle wpływać na zdrowie Naszych klientów.