Tart-Tatain

Ksylitol

Tart’ tatin Food Boutique to niesamowite miejsce, w którym udowadniamy, że słodkości także mogą być zdrowe, a wegetarianizm nie tylko pełnowartościowy, ale przede wszystkim smaczny. Nasi pracownicy dokładają wszelkich starań, aby przygotowywać potrawy bogate w niezbędne składniki odżywcze oraz zaspokajające kubki smakowe każdego – większego lub mniejszego – łakomczucha. Jako, że specjalizujemy się w deserach, istotnym składnikiem każdego z nich jest cukier. Jak wiadomo absolutnie nie pożądany przez ludzki organizm. Zatem ważnym celem dla Nas stało się znalezienie zdrowych zamienników tego rodzaju substancji słodzącej. Jednym z nich jest pełen słodyczy i zdrowia ksylitol.

Interesującym jest fakt, że ksylitol (inaczej zwany cukrem brzozowym) to substancja zaliczana do alkoholi cukrowych, bowiem w jego składzie znajdziemy zarówno cząsteczki alkoholowe, jak i cukrowe. Oczywiście bez obaw – nie chodzi o kojarzący się z alkoholem etanol. Alkohole cukrowe nie wprowadzają w stan upojenia alkoholowego. To właśnie budowa cząsteczek cukrowo-alkoholowych pobudza Nasze kubki smakowe do wyczuwania słodkiego smaku. Oprócz tego można w nim wyczuć lekko miętową nutę. Ksylitol jest całkowicie naturalny. Matka Natura wyposażyła w jego niewielkie ilości praktycznie wszystkie warzywa oraz owoce, a co ciekawe także ludzki organizm potrafi go wytworzyć w wyniku, zachodzących w nim podstawowych procesów metabolicznych. Z powodzeniem jest on stosowany w bez cukrowej gumie do żucia, produktach oferowanych diabetykom oraz środkach, dbających o zdrowie Naszej jamy ustnej. Ksylitol mimo że równie słodki, co i biały cukier, jest o wiele mniej kaloryczny. Zatem spożywając potrawy z jego dodatkiem nie musimy obawiać się efektów ubocznych w formie dodatkowych kilogramów… Skąd czerpiemy cukier brzozowy? Przede wszystkim jak sama nazwa wskazuje z kory tego pięknego drzewa. Jednak to Chiny są obecnie największym producentem ksylitolu. Pozyskują go głównie z kolb kukurydzy, co znaczni zmniejsza koszty produkcji, i eksportują w pozostałe części świata.

Dlaczego jeszcze warto sięgać po ksylitol? Jego główną zaletą – oczywiście poza pysznym smakiem – jest niski indeks glikemiczny. Nie powoduje on gwałtownego wzrostu poziomu cukru oraz insuliny we krwi. Poza tym stanowi idealną ochronę Naszych zębów przed próchnicą! Tak. To prawda! Potwierdzają to liczne badania. Przeciwdziała on powstawaniu ubytków, niszczenia płytki nazębnej, namnażania się groźnych dla jamy ustnej bakterii oraz zapobiega chorobom dziąseł. Cukier brzozowy poprawia także wchłanianie wapnia w organizmie, a co za tym idzie jednocześnie wzmacnia Nasze zęby i dba o kości. Kolejną jego zaletą jest hamowanie rozwoju niebezpiecznych zwłaszcza dla małych dzieci drożdży, będących jedną z przyczyn infekcji – w tym poważnych zakażeń. Niektóre badania pokazują, że ksylitol może zwiększać produkcję kolagenu, który jak wiemy dba o Naszą skórę, włosy i paznokcie. Czy to możliwe, że tak słodka substancja posiada tyle dobroczynnych właściwości? Analizy pokazują, że tak i wraz z upływem czasu ujawnia się coraz więcej zalet tego magicznego, białego proszku.

Tak, jak każdy produkt, tak i cukier brzozowy spożywany w nadmiernych ilościach może spowodować u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym różnego rodzaju skutki uboczne. Przede wszystkim zaburzenia układu trawiennego – biegunki lub zaparcia. Dlatego tak istotne jest, aby na samym początku swojej przygody z ksylitolem, wprowadzać go do diety stopniowo. Wówczas ryzyko wystąpienia jakichkolwiek niemile widzianych objawów będzie naprawdę niewielkie. Także osoby cierpiące na zespół jelita nadwrażliwego powinny uważać z jego ilością i najlepiej jeszcze przed rozpoczęciem diety bogatej w ten cukier, skonsultować się ze specjalistą. Uwaga! O ile człowiek może bez obaw po niego sięgać, o tyle posiadając psa, trzymajmy ten rodzaj cukru w miejscu dla niego niedostępnym. U zwierzęcia bowiem może doprowadzić do poważnych problemów wątrobowych, a nawet hipoglikemii (niedocukrzenia).

Mimo paru wad – a właściwie środków ostrożności, które powinniśmy zachować – ksylitol jest bez wątpienia znakomitym sposobem na zaspokojenie Naszych kubków smakowych. Nie tylko daje możliwość zjedzenia pysznego ciasta bez poczucia winy i wypominania sobie kolejnych kalorii, ale także zapewnienia dostarczenia swojemu organizmowi zdrowych, wspomagających jego pracę substancji. Zapraszamy zatem do zaprzyjaźnienia się z cukrem brzozowym! Na prawdę warto!