Tart-Tatain

Masło klarowane

Delikatny maślany smak potrafi zaspokoić podniebienie nawet najbardziej wymagającego kulinarnego krytyka, a charakterystyczny zapach rozpoznałby chyba każdy – nawet jeszcze nie początkujący kucharz. Nie wyobrażamy sobie bez niego Naszych wypieków, domowych naleśników czy jajecznicy. I słusznie. Bowiem aromat masła jest jedyny i niepowtarzalny.

Doskonale wiemy, że wykorzystanie tłuszczu w kuchni jest niekiedy niezbędne. Ilekroć jednak sięgamy po kolejne jego źródła, zadajemy sobie pytanie: „Czy to aby na pewno zdrowe?”. Wiadomo, że najlepiej byłoby ograniczyć się do tłuszczów pochodzenia roślinnego, ale warto zdawać sobie sprawę, że i tłuszcze mleczne posiadają swój zdrowszy odpowiednik. Chcielibyśmy przybliżyć jego zalety Naszym klientom i pokazać, że jest on fundamentem nie jednej kuchni, a zwłaszcza jednej z najbardziej znanych egzotycznych kuchni świata – kuchni indyjskiej.

W krajach lubujących się w tego rodzaju kuchni masło klarowane nosi nazwę Ghee i jest pozyskiwane z indyjskiego masła makhan – mleka bawołów. Kulinarny podróżnik znalazłby je tam w niemalże każdej potrawie. Dlaczego? Mieszkańcy tego kraju nie tylko uwielbiają go za wyjątkowy smak i wszechstronne zastosowanie, ale także za liczne właściwości zdrowotne. Oczywiście u Nas najczęstszym źródłem, z którego wytwarza się ten rodzaj masła jest mleko krowie.

W jaki sposób klarujemy masło? Podgrzewamy je na niewielkim ogniu aż do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Aby było ono pełnowartościowe i spełniało swoją rolę w kuchni powinno być naprawdę dobrej jakości – przynajmniej o wynoszącej 82% zawartości tłuszczu. Masła ze sztucznymi dodatkami tzw. miksy, to nic innego jak konserwanty, ulepszacze oraz woda. Takie masło na pewno nie spełni Naszych oczekiwań. Rondelek, w którym będziemy rozpuszczać masło powinien mieć odpowiednio grube dno, aby zawarte w nim białko nie przypaliło się. Z tego samego powodu podgrzewamy je na małym ogniu. Podczas wzrostu temperatury ujawni się przezroczysty, złotawy płyn oraz piana mleczna, dlatego też przelewając je do czystego naczynia, odcedzamy je. Dzięki temu, że masło nie jełczeje, może być przechowywane w lodówce nawet przez rok.

Cenimy masło klarowane za niesamowicie głęboki aromat i lekki orzechowy smak. Jest ono trwałe i nie przypala się. Posiada wysoką temperaturę dymienia, która pozwala wykorzystywać je zarówno do pieczenia, jak i smażenia oraz gotowania. Jest idealne również do obsmażania pączków czy faworków, ponieważ nawet podczas długiego czasu podgrzewania, nie utlenia się, więc nie uwalnia tzw. tłuszczy trans, sprzyjających rozwojowi miażdżycy. Na bazie masła można przygotować również różnego rodzaju sosy, np. sos holenderski.

Za co jeszcze kochamy masło klarowane? Przede wszystkim za to, że ono kocha Nasz organizm. Nie powoduje wzrostu poziomu cholesterolu we krwi oraz niebezpiecznych skoków ciśnienia. Natomiast dzięki zawartości kwasu masłowego działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz niweluje ryzyko zachorowania na nowotwór. Kwasy tłuszczowe zapobiegają tymczasem wystąpieniu choroby Alzheimera, wspomagając również leczenie osób, dotkniętych tą chorobą. Masło klarowane jest bogatym źródłem witamin A, D, E i K. Poza tym wspomaga regulację układu hormonalnego.

W przeciwieństwie do równie smacznego, ale niestety niezdrowego masła, jego klarowana wersja ucieszy wszystkich – zwłaszcza jego smakoszy, którym zależy na swoim własnym zdrowiu. Dlatego też zachęcamy do sięgania po ten produkt – do korzystania z jego licznych dobrodziejstw.