Tart-Tatain

Mleka roślinne

Spożywanie mleka roślinnego posiada wiele korzyści dla Naszego zdrowia. Dlatego też tak chętnie po nie sięgamy. Przede wszystkim nie zawiera ono laktozy – cukru mlecznego, którego większość z Nas nie toleruje. Mleko roślinne stanowi doskonały zamiennik jego obfitego w tłuszcze zwierzęce odpowiednika. Mleka roślinne są przede wszystkim niskotłuszczowe, a przy tym zawierają korzystnie, wpływające na Nas nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające pracę Naszego serca. Nasza restauracja zachęca do sięgania po mleka z orzechów, które są wyjątkowo bogate w cenne składniki odżywcze. Jednym z nich jest cenione na całym świecie mleko migdałowe.

Mówi się o nich, że to najszlachetniejsze z orzechów. Pochodzą z obszaru Bliskiego Wschodu, gdzie nadano im królewskie miano. Są wyjątkowo słodkie i bardzo pożywne, w związku z czym popularne zarówno w surowej postaci – spożywane w całości – jak i wykorzystywane do wytwarzania z nich innego rodzaju produktów – w tym mleka migdałowego – najbardziej odżywczego ze wszystkich typów mlek pochodzenia roślinnego.

Powinni po nie sięgać już Nasi najmłodsi klienci, gdyż wspomaga ono prawidłowy rozwój dzieci oraz młodzieży w okresie dojrzewania. Jest lekkostrawne, a przy tym uzupełnia niedobór witamin i minerałów, grożący anemią. Wspiera leczenie osób, zmagających się ze schorzeniami wątroby oraz osteoporozą. Duża zawartość potasu wspomaga pracę serca, mózgu oraz wzmacnia mięśnie. Nie powoduje gwałtownych wahań poziomu cholesterolu we krwi, a zawartość błonnika pokarmowego likwiduje uporczywe zaparcia, co za tym idzie zmniejszając ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego. Obecność związków mineralnych, tj. magnez, żelazo, wapń oraz witamina E sprzyja ogólnemu wzmocnieniu organizmu, łagodzenia nerwowości oraz poprawie Naszej kondycji. Co ważne dla przyszłych mam – migdały są idealnym antidotum na mdłości, a poza tym zawierają spore ilości kwasu foliowego – niezbędnego składnika, po który powinny sięgać kobiety w ciąży.

Samodzielne wytworzenie mleka z migdałów nie jest trudnym zadaniem. Jedną szklankę migdałów obranych ze skórki moczymy przez okres od 8 do 12 godzin, następnie płuczemy oraz miksujemy z czterema szklankami wody za pomocą blendera.

Mleko migdałowe pasuje zarówno do ciepłych, jak i zimnych potraw, a zwłaszcza do deserów. Pyszne lody, ciastka, torty, koktajle zyskają dodatkowy aromat. Nadaje się również znakomicie do naleśników, owsianek, ale także zup, warzyw oraz dań mięsnych.

Oprócz mleka z migdałów, Nasi kucharze sięgają po innego rodzaju mleka orzechowe:

MLEKO Z ORZECHÓW WŁOSKICH

Mimo, że kaloryczne to doskonale chroni układ krążenia. Zawiera kwasy omega-3 oraz substancje, zmniejszające ryzyko zachorowania na nowotwór. Poza tym zwalcza nadmierną potliwość, wspomaga leczenie żylaków i hemoroidów, łagodzi problemy układu trawiennego oraz pielęgnuje włosy.

MLEKO Z ORZECHÓW LASKOWYCH

Dzięki sporej zawartości witaminy E działa na Nas niczym „eliksir młodości”. Chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą oraz zawałem serca. Jego niewątpliwym walorem jest niski indeks glikemiczny. Dlatego też osoby, chorujące na cukrzycę mogą po nie sięgać bez żadnych obaw.

MLEKO Z ORZECHÓW NERKOWCA

Pomocne wśród osób chcących zrzucić parę zbędnych kilogramów. Przyspiesza bowiem przemianę materii i wspomaga wydalanie zbędnych substancji z organizmu. Może chronić przed rozwojem cukrzycy, nadciśnieniem oraz chorobami serca. Poza tym doskonale koi skołatane nerwy.

MLEKO Z ORZECHÓW MACADAMIA

Tak, jak i mleka z innych orzechów i to jest doskonałym źródłem witamin A, E oraz B. To idealny środek dla osób, dbających o zbilansowaną dietę i chcących uchronić się przed chorobami układu krążenia oraz nowotworami.

MLEKO Z ORZECHÓW PINIOWCA

Uważane za afrodyzjak, sprzyja płodności u mężczyzn oraz chroni przed rakiem wątroby.

Mleka orzechowe posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości. Są niesamowicie kremowe w konsystencji oraz każde – w zależności od danego orzecha – posiada swój własny, niepowtarzalny smak i aromat. Dlatego też sięgamy po nie wyjątkowo często. Zapraszamy na do Naszej wege kuchni. Zapraszamy na pyszną, mleczną przygodę!