Tart-Tatain

Stewia

W Paragwaju, wśród dzikich, zielonych traw i krzewów, wśród całej gamy różnorodnych gatunków drzew oraz kwiatów znajdziemy ją – intensywnie zieloną i aromatyczną roślinę o wyrazistym słodkim smaku. Jej najsłodsza odmiana, spośród prawie 200 dostępnych rodzai, to Stevia Rebaudiana wykorzystywana obecnie jako jedna z wielu substancji, zapewniających słodycz Naszym daniom.

Szczególnie chętnie sięgają po nią Indianie Guarani i to uwaga… od prawie 1500 lat! Cenią ją oni nie tylko za niezwykły aromat i walory smakowe, ale również pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka. W Europie występuje ona przede wszystkim w formie słodzika. Popularność zyskała na początku lat 70. XX wieku, kiedy to zaczęto szukać zamienników za słodziki, sprzyjające rozwojowi chorób nowotworowych. Pierwszy komercyjny słodzik na bazie stewii wytworzono w Japonii.

To, co zapewnia słodki smak tej rośliny i dlatego stanowi o jej popularności wśród jego amatorów, to zawarte w jej liściach glikozydy stewiolowe. Zapewniają one do 300 razy większą słodycz niż biały cukier! Inną jej zaletą jest niska kaloryczność, wspomagająca oczywiście utrzymanie prawidłowej masy ciała. Dzięki temu, że jest odporna na wysoką temperaturę z powodzeniem możemy ją wykorzystywać podczas przygotowywania Naszych wypieków. W cudowny sposób równoważy kwasowość oraz gorycz potraw, a przez to, że nie ulega procesowi fermentacji możemy ją przechowywać przez długi czasu bez ryzyka, że utraci swój wyjątkowy aromat.

Dlaczego Nasza restauracja tak chętnie sięga po stewię? Przede wszystkim dlatego, że mamy pewność, iż nie wyrządzi żadnej szkody Naszym klientom. Nie spowoduje powstania próchnicy, a co za tym idzie ubytków zębów, skoków poziomu cukru we krwi, a dodatkowo gwarantuje wysoką jakość smakową potraw. Polecamy ją zwłaszcza osobom, chorującym na cukrzycę, nadciśnienie oraz zmagającym się z tzw. fenyloketonurią – chorobą układu metabolicznego, powodującą, że fenyloalanina (jeden z aminokwasów) odkłada się w organizmie. Jej nadmiar może doprowadzić do uszkodzeń mózgowych oraz zaburzeń neurologicznych. Ta niewątpliwie cudowna roślina wspomaga odchudzanie. Jedząc dania z jej dodatkiem unikamy połykania dodatkowych kalorii, równocześnie nie musząc odmawiać sobie pysznych deserów, ciast, lodów i innych słodkich potraw. Stewia jest całkowicie bezpieczna zarówno dla zwierząt, jak i ludzi.

Jej kolejną niewątpliwą zaletą jest łatwość w uprawie. Bowiem z powodzeniem możemy ją posadzić w doniczkach w Naszych domach, bądź ogrodach. W sklepach – w tym zielarskich, sklepach ekologicznych oraz ze zdrową żywnością – kupimy ją w różnej formie. Oferowana zarówno w sproszkowanej lub płynnej postaci, jak i w formie tabletek oraz co najkorzystniejsze, możemy dostać także całe, suszone liście.

Pamiętajmy, że każda ilość niezdrowego białego cukru wprowadza chaos w sprawne działanie Naszego organizmu. A poza tym uzależnia. Nie odmawiajmy sobie odrobiny przyjemności w postaci słodkich dań czy nawet dosładzania ulubionych gorących napojów… to wręcz niewskazane 🙂 Przecież słodkie poprawia nastrój i wywołuje pozytywne nastawienie do drugiego człowieka. Ale stosujmy zdrowe, a przede wszystkim wartościowe zamienniki. W tym przypadku stewia odegra swoją rolę idealnie.